369 000 personer i åldrarna 20 till 64 år jobbar som företagare under 2015. Varför personer väljer att bli företagare varierar. För flertalet handlar det om att viljan att driva något eget. Andra blir företagare mer av nödvändighet.

En förutsättning att starta eget är att ha en bra idé. Med en bra affärsidé kan du ta nästa steget i ditt nya liv som entreprenör. Ska du starta en konsultverksamhet är mitt tips att inneha de kompetenser du vill sälja. Ska du till exempel starta en kärleksförmedling är det en god idé att kunna matcha par själv och inte lägga det på någon annan. Det kan också vara bra att bolla idéer med vänner, familj eller en entreprenör. Var dock beredd på att bemöta kritik.

Börja alltid med att undersöka marknaden. Finns det redan 40 restauranger i samma område där du skulle etablera dig kan det vara en dålig idé att öppna en ny. Väljer du trots alla odds att etablera dig i det restaurang-täta området är det smart att ha en unik idé som potentiellt kan konkurrera ut resterande restauranger. Varför inte stjäla en idé och göra den ännu bättre? Det är vad de flesta större framgångsrika företagen gjort. Tänk på att ha de rätta förutsättningarna för att kunna göra något bättre och smartare.

Lägg tid på att hitta en affärsidé som du verkligen tror på. Skapa en affärsplan. Det finns flera gratis-mallar för affärsplaner online. Prata med andra entreprenörer och ta hjälp om du behöver prata med någon om din idé. Jag får alltid min bästa tips av vänner och bekanta som själva är entreprenörer och tänker i samma banor som mig. Det finns jättemycket hjälp att få som egen företagare i Sverige.

LÄS MER  How to become a successful IT Consultant - Ondrej Papanek share his best tips 

Nedan listar jag organisationer som kan vara till hjälp för dig som funderar på att starta eget. Seminarier och utbildningar av experter i området är också ett bra alternativ. Registrera dig på nyhetsbrev.

 • Verksamt
  Här finns tjänster och information för dig som vill starta eller driver företag.
 • Almi 
  Affärsutveckling för nya företag.
 • Nyföretagarcentrum
  Kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning för nyföretagare.
 • Coompanion
  Rådgivning till personer som vill förverkliga sina idéer tillsammans.
 • Företagarna
  Företagarna företräder över 70 000 företagare och har 250 föreningar. De erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp.

Jag rekommenderar inte att ta lån med hög ränta utan en tydlig plan på hur du ska ta tillbaka lånet. Det bästa är om man startar eget vid sidan av en anställning under ett år iallafall. Försök att spara pengar så snabbt som möjligt. Har du ett extra tillskott i kassan slipper du stressen över att tjäna pengar varje månad för att klara av dina månadsutgifter. Med din nuvarande arbetsplats får du ett naturligt kassaflöde till en början.

Tror du på din idé och har rätta förutsättningar att lyckas kan ett lån vara ett alternativ. Ha dock en tydlig plan på hur du ska betala tillbaka lånet. Tanken är att du ska tjäna mer pengar än vad lånet kostar. Lånet är på ett sätt en genväg till ditt mål. Krediten ger dig friheten att fatta rätt beslut vid rätt tillfälle. Lån är en jättebra idé så länge det finns ett hälsosamt förhållande till det.

10 steg att förverkliga din starta eget-dröm.

 • Skaffa en bra affärsidé.
 • Se till att du kan göra något bättre än alla andra. Hitta en nischmarknad som fortfarande inte är upptäckt.
 • Sätt upp mål och definiera hur du ska uppnå dina mål.
 • Gör en marknadsundersökning.
 • Ordna med finansiering. Idag finns det oändliga möjligheter för finansiering. Jämför företagslån här.
 • Gör en budget.
 • Planera hur du ska synas och höras. Jämför dig med konkurrenterna och marknadsför dig bättre än dem. Behöver du hjälp att komma igång med marknadsföringen är du välkommen att kontakt mig här. Läs om hur du ökar din försäljning med 100 procent här. 
 • Kontrollera den legala biten. Vad gäller i din bransch och skaffa tillstånd.
 • Ta hjälp av ditt kontaktnätverk, experter, andra företagare och organisationer. Alliera dig med personer som ger energi (för du behöver det när du startar eget), inte tar. Personer som tror på dig, som fortfarande utmanar dig, men som vill ditt bästa. Det är nyckeln till framgång.
 • Sist men inte minst. Ge inte upp! Sätt upp ekonomiska mål och mål i hur du vill leva ditt liv. Ge inte upp för att andra sågar dina idéer. Stå upp för dig själv, var ärlig och älska utmaningar.
LÄS MER  Dropshipping: Den ultimata guiden från Experten

Starta eget bidrag

Starta eget bidrag finns tillgängligt för dig som är över 25 år och har en bra affärsidé. Stödet betalas normalt ut i ett halvår och motsvarar sex månaders a-kassa. Långtidsarbetslösa och kvinnor har lättare att få bidraget. Självklart har alla dock möjligheten till bidraget om affärsidén bedöms tillräckligt bra. Det kan också bedömas svårt att få bidraget/starta eget om du varit sjuk en lång tid.

Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta mig via chatt eller kontaktformulär här.

/Lucia
Digital Affärsutveckling