Vad är sökordsoptimering?

Sökordsoptimering är en process där populära sökbegrepp och fraser undersöks som personer skriver in i sökmotorer som exempelvis Google eller Bing. Efter en undersökning och analys av sökbegrepp gjorts inkluderar man orden på ett strategiskt sätt i ditt innehåll. Sökbegreppen läggs till i innehållet för att det ska visas högre upp på en sökmotors resultatsida (SERP). Detta är en enkel förklaring till sökordsoptimering. 

Fyra enkla steg till en sökordsoptimering 

1. Brainstorming

Innan du påbörjar din sökordsanalys bör ditt team spåna på sökord och fraser som är mest relevanta för din målgrupp i deras kundresa. Försök att hålla dig borta från komplicerade ord och använd istället begrepp och fraser som dina kunder skulle använda.

2. Välj ett verktyg för att göra din sökordsanalys 

Det finns många sökordsverktyg för SEO på marknaden. Det finns både gratis-verktyg och verktyg som man betalar för. Google tillhandahåller ett gratis verktyg via deras plattform google adwords som heter sökordsplaneraren. Sökordsverktygen ger dig exakta volymer, analyserar konkurrenskraftiga webbadresser och analyserar andra viktiga insikter. 

3. Skapa sökordslista

Börja med en sökordslista som omfattar breda sökord, ämnen och varumärkesnamn Därefter kan du eventuellt precisera dig mer med sökord som är specifika för din produkt och tjänst. I denna processen är det bra att analysera och jämföra sökord som dina konkurrenter använder. Kanske du har missat sökord och fraser som dina konkurrenter använder och är enkla att konkurrera ut. 

LÄS MER  Så utvecklade jag digitala affärer för en lokal naprapat

En sökordslista kan enkelt skapas i Google sheet. Klistra in sökorden i olika blad och kombinera därefter alla blad till ett blad. Därefter skapar du en snygg pivot tabell som kan användas i syfte att enkelt ta fram sökbegrepp, volym och dess konkurrens. Det optimala sökordet har höga volymer med låg konkurrens. Se sökordsanalys utförd till en naprapat i Sundbyberg här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/17D0_F3Ho-5n9Q9S2BmsRbnn4P-yVfuUE/edit?usp=sharing&ouid=111694152165500028114&rtpof=true&sd=true

Kombinera data från flera blad med ett klick

Bygg en enkel och användarvänlig översikt av sökord i excel

4. Etablera en strategi och sätt upp mål

Använd verktyg för att spåra de sökord som bestämts ska ge resultat. Dokumentera deras nuvarande rankingposition för att kunna följa utveckling och framsteg senare. Sätt upp mål kring sökord som du vill ska rankas högre för.

Hur gör du för att sökordsoptimera ditt innehåll och för att synas i sökresultat på Google?