Det är dags att göra plats i garderoben, för den färgglada gummitofflan från Kina som har blivit årets hetaste trend tack vare några av Sveriges mest inflytelserika influencers. Emanuel Sabelsjö, grundaren av Happy Flops, har tidigare arbetat med dropshipping. Vi har intervjuat honom i en artikel där han berättar hur han når 2 miljoner kronor i omsättning på tre månader, läs mer om det här.

För 299 kronor kan du uppleva “Happy Flops” med deras halksäkra och specialdesignade sulor som lovar utmärkt gångkomfort.

Men reklamen, som hävdar att tofflorna kan lindra fot- och ledvärk, kan bryta mot marknadsföringslagen. Anette Eklund Terfelt, en erfaren fotterapeut, delar inte samma entusiasm:

“Jag skulle aldrig rekommendera den här tofflan till mina kunder”, säger hon.

Trendens uppgång Under våren började reklamen dyka upp på sociala medier. Stora namn som Viktor Frisk, Ida Warg och Klara Elvgren, med hundratusentals följare, gav sin positiva feedback om produkten.

“Tofflorna känns sköna och ger lite dämpning, vilket är bra för min nacke och ländrygg”, säger Vivi Wallin, som har 315 000 följare på Instagram genom kontot Mammasanningar.

Influencerstrategin visade sig vara framgångsrik och snart såg man tofflorna överallt – på stranden, i stan och på semesterresor.

Men Happy Flops var inte ensamma på marknaden. Identiska tofflor från Kina fanns tillgängliga hos flera återförsäljare, inklusive Ellos, Din Sko och Amazon, till priser så låga som 30 kronor styck.

Dropshipping och tveksam marknadsföring Misstankarna om att Happy Flops var ett dropshipping-företag bekräftades när de kontaktade Breakit under sommaren. Dropshipping innebär att företaget inte håller något lager, utan beställningar skickas direkt från Kina till kunden.

LÄS MER  Driva eget

Emanuel Sabelsjö, grundaren av Happy Flops, har tidigare arbetat med dropshipping och driver även andra verksamheter, som HappyFresh och Youmerce. Detta ger dock ingen klar bild av företagets finanser.

Kritik mot Happy Flops och liknande märken har även kommit från Norge, särskilt angående påståenden om smärtlindring i marknadsföringen.

Kritik från fotterapeuten Breakit köpte ett par Happy Flops-tofflor och ett par från Shein för att låta en fotterapeut utvärdera dem. Anette Eklund Terfelt, med 11 års erfarenhet som fotterapeut, var inte imponerad:

“Tofflorna ger ingen stabilitet, och jag måste greppa med tårna för att hålla dem på plats. Det finns en risk för hammartår”, säger hon.

Shein-skon, som är mycket lik Happy Flops men något hårdare, ansågs vara bättre av Terfelt.

Happy Flops svarar på kritiken Trots våra många frågor till Happy Flops om deras marknadsföring, marginaler och påverkan på klimatet, fick vi endast ett standardmejl från Emanuel Sabelsjö:

“Vi arbetar ständigt med att förbättra oss och anpassa oss till förändringar inom den internationella e-handeln. Våra kunders feedback är central för oss”, skriver han.

Samtidigt fortsätter reklamen för tofflorna att fylla våra sociala medier.